Societeit en Secretariaat Villa van SchaeckElke zondagavond borrelt N.S.H.C. Apeliotes in de kelderzaal van haar Societeit 'Villa van Schaeck'. Daarnaast wordt hier regelmatig ge-bbq'd en vinden er feesten plaats in de grote zaal. Tevens is hier het secretariaat van N.S.H.C. Apeliotes gevestigd.

Adres
Villa van Schaeck
Van Schaeck Mathonsingel 10
6512 AP Nijmegen
Telefoon 06-53202074

Geschiedenis
Het pand aan de Van Schaeck Mathonsingel 10 in Nijmegen dat tegenwoordig de Villa van Schaeck genoemd wordt, is een studentensociƫteit die eigendom is van de Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds (SNUF). De Van Schaeck Mathonsingel (vernoemd naar Franciscus Maria Amandus van Schaeck Mathon) is de verbinding tussen Station Nijmegen en het Keizer Karelplein.

De vrijstaande witte villa ligt in de 19e-eeuwse stadsuitleg, die op gemeentelijk niveau aangewezen is als beschermd stadsbeeld. Het pand is daarbinnen aangewezen als "stadsbeeldobject".[1] De villa was sinds de jaren 20 in het bezit van de Katholieke Universiteit Nijmegen en werd gebruikt voor onderwijsdoeleinden.

Voormalig poppodium
Het pand bood vanaf de jaren 50 van de twintigste eeuw onderdak aan studentenvereniging Diogenes en wordt in de volksmond nog steeds Diogenes of Dio genoemd. Op het poppodium van Diogenes traden onder andere The Police, The Cure, Chris and Cosey, Herman Brood en Frank Boeijen op.

Huidig gebruik
Na het faillissement van Diogenes in 2005 werd het pand in 2006 omgedoopt tot Villa van Schaeck. Het biedt onderdak aan meerdere studentenverenigingen en studentenorganisaties, waaronder roeivereniging N.S.R.V. Phocas, de Nijmeegse Studentenvereniging Navigators, A.S.V. Karpe Noktem, hockeyvereniging N.S.H.C. Apeliotes, CHECK, zeilvereniging N.S.Z.V. De Loefbijter, BOS Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen Nijmegen, tennisvereniging N.S.L.T.C. Slow, S.D.V.N. Dance Fever en de VGSN Thesaurum Quaeritans.